Marseille has a complex history. It was founded by the Phoceans (from the greek city of Phocea) in 600 B. C. and is one of the oldest cities in Europe. The town is a far cry from the Cézanne paintings and Provençal clichés of sleepy villages, "pétanque" players and Marcel Pagnol novels. With around one million inhabitants, Marseille is the second largest city in France in terms of population and the largest in terms of area. Its population is a real melting pot of different cultures. It is also said that there are more Comorian people in Marseille than in Comoros! Indeed, the people of Marseille have varying ethnic backgrounds, with a lot of Italians and Spanish having immigrated to the area after the second world war.
Unsurprisingly, Marseille's cuisine is focused on fish and seafood. Its two flag-bearing specialities being the famous fish broth "bouillabaisse" and aïoli, a garlic sauce served with vegetables and dried cod.
Marsiglia (in occitano: Marselha o Marsiho in lingua occitana provenzale Marselha nella forma classica o Marsiho nella grafia mistraliana, in francese: Marseille, in latino: Massilia o Massalia ; in greco: Μασσαλία o Μασαλία, con l'accento sulla "i") è la più grande città della Francia meridionale, capoluogo della regione Provenza-Alpi-Costa Azzurra e del département delle Bocche del Rodano, oltre che il primo porto della Francia. Considerando il numero di abitanti della sola municipalità risulta essere la seconda città della Francia, dopo Parigi. In realtà Lione, pur avendo meno abitanti di Marsiglia, ha un'area metropolitana più estesa che supera il milione e mezzo di abitanti, contendendosi il primato di seconda città di Francia.
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